fbpx

ATOPIJSKI DERMATITS

“Nahrani svoju kožu!”

Atopijski dermatitis je kronično, recidivirajuće oboljenje kože karakterizirano jakim svrbežom, a javlja se kod osoba s atopijom.

Kao najčešći uzročni alergeni navode se kućna prašina, perje, polen, dlake i epitel nekih životinja, prehrambeni proizvodi (jaja, mlijeko, mliječni proizvodi, riba, neke žitarice, orasi, bademi, kikiriki, neke vrste voća i povrća, neke vrste mesa), bakterijski antigeni, deterdženti i sredstva za kupanje, itd.

Klinička slika ovog oboljenja se razlikuje s obzirom na dob pacijenta. Razlikujemo atopijski dermatitis:

  • dojenčeta,
  • malog djeteta,
  • odraslih.

U ranoj dječjoj dobi prevladava preosjetljivost na hranu, tj. na alimentarne alergene, dok u odrasloj dobi prevlada preosjetljivost na inhalatorne alergene.

Atopijski dermatitis dojenčeta

Atopijski dermatitis

Uloga hrane kao provokacijskog čimbenika najvažnija je u prve tri godine života.

Bolest se u dojenačkoj dobi obično pojavljuje oko trećeg mjeseca života s promjenama na koži u obliku crvenila, mjehurića, suhe i raspucale kože. Najčešće se pojavljuje na licu, vlasištu, stražnjem dijelu vrata, a može se proširiti i na vrat, trup, ekstremitete, te u najgorem slučaju zahvatiti čitavo tijelo.

Atopijski dermatitis malog djeteta

Poznato je da su bolesnici s atopijom skloni infekcijama (bakterije, virusi, gljivice). To je najviše izraženo upravo u dječjoj dobi.

Kod malog djeteta atopijski dermatitis je lokaliziran uglavnom na pregibima velikih zglobova. Na tim mjestima je koža suha, zadebljala, ispucala, a u akutnim fazama javljaju se i erozije, vlaženje i superinfekcija.

Atopijski dermatitis pokazuje tendenciju povlačenja s dobi, pa se nestanak promjena na koži do adolescencije očekuje u oko 60% oboljelih. Ponovna pojava u odrasloj dobi nije rijetkost, a najčešće se očituje kao dermatitis na rukama. Procjenjuje se da približno 50% djece s atopijskim dermatitisom u kasnijoj životnoj dobi razvije alergijski rinitis, a 20 do 50% astmu.

Atopijski dermatitis odraslih

U odraslih su promjene izražene na licu, vratu, iza uha, oko usta i u pregibima velikih zglobova. Na tim mjestima se u akutnoj fazi vidi crvenilo, mjehurići i vlaženje. Prelaskom u kroničnu fazu koža postaje suha, sa tragovima grebanja, smećkaste boje. Svi oboljeli imaju izrazito suhu kožu cijelog tijela.

Oboljeli se tuže na svrbež, koji može biti toliko izražen da ih onemogućava u obavljanju svakodnevnih poslova, remeti im san, zbog čega se javlja neraspoloženje i izmorenost.

Liječenje atopijskog dermatitisa

Bolest je česta. Zbog sve većega ekološkog onečišćenja, pretjeranih higijenskih mjera i nezdrave prehrane atopijski dermatitis je postao bolest gradskih, visokorazvijenih sredina.

Uspjeh liječenja ovisi o dobroj suradnji dermatologa i pacijenta (roditelja). Dermatolog će educirati o naravi bolesti, potencijalnim čimbenicima koji pogoršavaju bolest i pravilnoj njezi kože u mirnoj fazi bolesti.

Izbor terapije ovisi o dobi, lokalizaciji promjena i težini bolesti.

U akutnoj fazi, liječnik će propisati neku od kortikosteroidnih masti ili krema, samu ili u kombinaciji s nekom od podloga. Uz to je važno što prije započeti njegu kože s hranjivom masti kao što je Sajm derm mast te nastaviti s tom njegom i nakon završetka terapije kortikosteroidima.

Sajm derm mast se zbog svoje hranjivosti pokazala izrazito pogodna za njegu kože sklone atopijskom dermatitisu. Neki oboljeli osjećaju olakšanje već nakon prvog nanošenja.

Hranite kožu sa Sajm derm masti svakodnevno. Koža će se obnavljati i akutnih faza će vremenom biti sve manje.

Sajm derm mast