fbpx

Suncokretovo ulje u terapiji suhe kože i atopijskog dermatitsa

Jedan od glavnih sastojaka Sajm derm masti je suncokretovo uljeNajviše spoznaja o upotrebi „prirodnih“ ulja za hidrataciju kao što su maslinovo, kokosovo i suncokretovo ulje, upravo je u upotrebi suncokretova ulja koje se koristi u terapiji suhe kože i atopijskog dermatitisa.

Temom se bavila studija objavljena 2018. godine u Pediatric Dermatologyju, autora Theodora K. Karagounis, Julia K. Gittler, Veronica Rotemberg i Kimberly D. Morel, kao i studija objavljena 2017. godine u International Journal of Molecular Sciences autora Tzu-Kai LinLily Zhong i J. Santiago.

Rezultati studija

Ustanovili su da unatoč dostupnosti učinkovitih lijekova za liječenje atopijskog dermatitisa i kseroze, pacijenti mogu koristiti nekonvencionalne terapije poput ulja. Pacijenti biraju ove tretmane zbog percipiranog manjeg rizika od prirodnih proizvoda i straha od mogućih štetnih učinaka lokalnih steroida. U publikaciji su promatrali primjenu maslinova, kokosova i suncokretova ulja u liječenju atopijskog dermatitisa i kseroze s naglaskom na djecu.

Unatoč nedostatku istraživanja temeljenog na dokazima o ovoj temi, pružatelji usluga koji poznaju literaturu mogu sa svojim pacijentima voditi informativniju i nijansiraniju raspravu o prikladnoj upotrebi alternativnih terapija. Liječnici mogu dati najbolji savjet nastavljajući podržavati proučavanje sigurnosti i učinkovitosti terapija koje koriste njihovi pacijenti.

Linolna kiselina čini približno 60% suncokretova ulja, a ona je neophodna za održavanje normalne funkcije epidermisa. Pretvorbom linolne kiseline u arahidonsku kiselinu, a potom stvaranjem prostaglandina E2, smanjuje se upalni odgovor u koži

Suncokretovo ulje

Rezultati kod djece

Kod djece s nedostatkom linolne kiseline lokalna aplikacija preparata koji je sadrže pokazala je da dolazi do povlačenja simptoma dermatitisa. 

U provedenim studijama uspoređivani su rezultati kod djece koja su liječena samo lokalnim kortikosteroidnim pripravcima i kod djece koja su naizmjenično koristila kortikosteroidne preparate i preparate sa suncokretovim uljem. Grupa pacijenata koja je koristila naizmjenično kortikosteroidne preparate i preparate sa suncokretovim uljem imala je značajnije smanjenje simptoma lihenifikacije (pojava zadebljane kože s
pojačanim crtežom i smeđom pigmentacijom). Ovim načinom smanjuje se potreba za učestalijom upotrebom lokalnih kortikosteroidnih preparata.

Druge studije koje su ispitivale moguće štetne učinke dugotrajne uporabe suncokretova ulja nisu pronašle štetne učinke navedene terapije.

Osobito je važan podatak da nije bilo prijavljenih slučajeva kontaktne alergije na primjenu lokalnih preparata koji su sadržavali suncokretovo ulje.