fbpx

ATOPIJSKI DERMATITS

– savjeti i preporuke

Atopijski dermatitis je kronična recidivirajuća upalna kožna bolest karakterizirana svrbežom i tipičnom kliničkom slikom. Cilj liječenja atopijskog dermatitisa je smanjiti i ukloniti simptome.

Preporučuje se da oboljelo dojenče što duže ostane na prehrani majčinim mlijekom.

Nakon utvrđene preosjetljivosti na određenu namirnicu, njezino isključivanje iz prehrane, na neko vrijeme, osnovni je preduvjet za postizanje kontrole bolesti. Kod preosjetljivosti na kravlje mlijeko ne izostavlja se iz prehrane samo kravlje mlijeko već i svi mliječni proizvodi na što treba upozoriti roditelje. Osobito je teško provoditi eliminacijske dijete kada se utvrdi preosjetljivost na veći broj različitih alergena hrane. Važno je naći odgovarajuću zamjenu za namirnice kao što su mlijeko, jaja ili pšenično brašno.

Potrebno je poduzeti sve mjere za sprečavanje bakterijskih, gljivičnih i virusnih infekcija kože kod djece i odraslih.

Za atopijski dermatitis  učinkovit je boravak na moru, te boravak u planinama iznad 1500 m nadmorske visine gdje je daleko manja koncentracija alergena.

Treba izbjegavati temperaturne promjene, osigurati stalan stupanj vlage i izbjegavati izlaganje stresu. Promjene temperature i stres mogu uzrokovati znojenje i promjene u krvnim žilama pa se stanje kože pogoršava.

Zaštititi kožu od pretjerane vlage, nadražujućih sredstava , sintetičke i vunene odjeće.

Preporučuje se pronaći učinkovitu mast za svakodnevnu njegu kože kako bi se učestalost recidiva što više smanjila kako kod djece tako i kod odraslih pacijenata.

Kupanje treba biti kratkotrajno.

Preporučuje se koristiti antialergijsku posteljinu.

Kako koristiti Sajm derm mast?

SAJM DERM MAST

Mast se koristi bez vremenskog ograničenja, više puta dnevno.

Ako ste prije upotrebe Sajm derm masti koristili pripravke s kortikosteroidima,  oporavak kože može trajati duže.

Dok koristite Sajm derm mast,  nemojte se mazati drugim pripravcima za kožu.

Mast mogu koristiti pacijenti koji su alergični na badem i suncokretovo ulje.